Halkbank'ın esnaflar için devreye aldığı düşük faizli, 6 aya kadar ödemesiz destek kredisi için talep yağıyor. İki günde başvuru adedi 26 bini bulduğu bildirildi.. Peki, müracaat eden mağdur küçük esnaf ve sanatkârların hepsi bu krediyi alabiliyor mu? Maalesef alamıyor..
Peki, neden alamıyorlar?
İşte kredi alma işinin içinde ki engeller..
Halk bank yetkililerinin bildirdiğine göre; bugünden (Pazartesi) itibaren kredileri vermeye başlayacak.
Peki, bu kredi fırsatından yararlanmak için şartlar neler?
Kimler nasıl başvuru yapacak?
Ödemesiz dönemli ve düşük faizli kredi için başvuru şartları ve içerik detayları ise şöyle;
Halkbank'ın Esnaf Destek Paketi'nden yararlanmak için SGK, vergi dairesi, icra dairesinden bilgi ve belgeler istenmiyor.
Pakete başvurmak için kurumlar vergi beyannamesi ve işletme hesap özeti de talep edilmiyor.
Kredi notu 1300 olanlar krediden kolaylıkla faydalanabilecek. Tek şart esnaf ve sanatkâr odalarına üye olmak.
Daha önce esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle Hazine faiz destekli kredi kullananlardan da yeni paketten yararlanabiliyor.
İKİ PAKETLE DESTEK
Halkbank 'Esnaf Destek Paketi' kapsamında esnaflara nakit destek sağlıyor.
Esnafa kullandırılacak İşletme Kredisi 36 ay vadeli, 6 aya kadar ödemesiz, yüzde 4.5 faizle dönemde kullanılabiliyor. Limit olarak da 25 bin TL belirlendi.
Bunun yan ısıra, esnaf ve sanatkârların mal ve hizmet alımlarında taksitli ve vadeli işlem yapabilecekleri, çek ve senet işlemlerini kart üzerinden gerçekleştirerek nakit akışlarını düzenleyebilecekleri, çalıştıkları tedarikçilerden avantajlar sağlayabilecekleri Paraf Esnaf Kart Destek paketi kapsamında da 25 bin TL'ye kadar limit tanınıyor.
Paraf Kart Destek paketi de 3 ay ödemesiz dönemli, 12 aya kadar vadeli kullanılıyor.
PEKİ, KREDİ İÇİN BAŞVURAN KÜÇÜK ESNAF SAYISI YETERLİ Mİ? TÜRKİYE’DE KAÇ MİLYON KÜÇÜK ESNAF VE SANATKÂR VAR? KÜÇÜK ESNAFLARIN HEPSİ NEDEN BU DESTEK PAKETİNDE Kİ KREDİDEN YARALANAMIYOR? YARARLANMASI İÇİN HÜKUMETİN NELER YAPMASI LAZIM?
İŞTE KREDİ DESTEĞİNDE Kİ “OLUMSUZ ŞARTLARI” VE NELER YAPILMASI GEREKTİĞİNİ ANKARA KAHVECİLER ODASI BAŞKANI İSA GÜVEN DEĞERLENDİRDİ..
Başkan İsa Güven : “Puan aranmadan, koşulsuz, şartsız küçük esnaf ve sanatkârlarımıza kredi alma yolu acilen açılmalıdır”
Türkiye’de 2 Milyon küçük esnaf ve sanatkarın olduğuna vurgu yapan Ankara Kahveciler Odası Başkanı ve aynı zamanda Kahveciler Federasyonu Genel Başkan adayı olan İsa Güven, meclisten yasasının geçme mücadelesini verdiği Sicil affının da çıktığını kaydederek;
“Ancak şimdi bütün işyerleri kapatılmış durumda.. Sicil affından yararlanan esnaf nasıl para bulsun da, gidip taksitlerini yatırıp aftan yararlansın? Mümkün değil..
Virüs kapatması nedeniyle mağdur olan küçük esnaf ve sanatkarların mağduriyetine destek adına çıkarılan “destek paketi” oldukça acemice hazırlanmış.. Bu yüzden 2 milyon küçük esnafın yüzde 90’ı, istenilen şartlarla krediyi alamıyor” dedi
Oda Başkanı İsa Güven, Halk Bankasının 50 bin lira kredi verdiğini ancak istenilen Bin 300 sicil puanının küçük esnafların bu krediyi almasında en büyük engel olduğuna işaret ederek, şunları vurguladı;
“Halk bankasının kredi alma şartı olarak öne sürdüğü Bin 300 sicil skor puanını, işyerlerinin kapalı olduğu şu ortamlarda küçük esnafın ve sanatkarın yerine getirmesi mümkün değildir..
Virüs nedeniyle küçük esnafın işyeri kapatılmış.. Evet, Sicil affı çıkarıldı ama şimdi esnafımızın işyeri kapalı, birçok yasaklar var.. Esnafımızın bu sicil affından yararlanması için, belirtilen taksitini yatırması gerekiyor.. İşyerleri kapalı, yasaklar var, nereden bulsun parayı?
Bu işin tek çaresi var.. Sayın Hazine Bakanı; kredi şartı olarak istenilen Bin 300 puan şartını tamamen ortadan kaldıracak..
Vergi mükellefi ve Odasına kayıtlı olan küçük esnaf ve sanatkarlar koşulsuz, şartsız bu destek kredisinden yararlandırılacak..
Aksi takdirde; bu kısıtlı ortamda küçük esnaf ve sanatkarımızın yüzde 90’ı bu destek kredisini alamayacak..
Sayın cumhurbaşkanımız ve Maliye Bakanımız bu şartın acilen kaldırılması için gerekli talimatı Bankaya vermesini bekliyoruz”
Bu Haber 1703713 Defa Okunmuştur