ADALET, TİCARET, İÇİŞLERİ BAKANLIKLARI İLE BELEDİYELER; BU FIRSATÇI VİCDANSIZLARIN TEPESİNE BİNMEK SİZE DÜŞÜYOR
Tahliye taahhütnamesi imzalamak istemeyen kiracılar yeni ev bulmakta zorlanırken, boş ev sayısı da her geçen gün artıyor. Sistem git gide kilitleniyor.
Kira sözleşmesine tahliye taahhütnamesini ekleyen ev sahipleri imza atmayana ev vermiyor. Bu belge ile keyfe keder zam yapıp çık baskısı uygulanıyor. Uzmanlara göre yasal düzenleme gerekiyor.
Kiralık ev sorunu her geçen gün büyürken mahkemeler de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlık dosyalarıyla dolup taşıyor. Yüzde 25'lik kira sınırını aşmak için son dönemde günlük kiralamaları artıran ev sahipleri uzun dönem kiralama için de kiracının önüne tahliye taahhütnamesi koyuyor.
EVDEN ÇIKMA TAAHHÜT BELGESİNDE, TARİHİ EV SAHİBİ BELİRLİYOR
kanuna göre tahliye taahhütnamesinin düzenlendiği tarihle kira sözleşmesinin düzenlendiği tarihin aynı olmaması gerekiyor. Yani ev sahibinin önce evini kiralaması ardından da taahhütname alması gerekiyor.
Ancak ev sahipleri taahhütname imzalamayan kiracıyla sözleşme imzalamadığı gibi taahhütname tarihini ya boş bırakıp kendi bir tarih belirliyor ya da üç ayla sınırlandırıp kiracıya daha girmeden yeni kira artışı için alan açıyor.
Bu durumu kabul etmek istemeyen kiracılar yeni ev bulmakta zorlanırken, boş ev sayısı da her geçen gün artıyor. Sistem git gide kilitleniyor.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, yüzde 25 kira sınırı nedeniyle ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesine yöneldiğini söyledi.
"Taahhütname ev sahibinin elini güçlendirirken kiracıyı tedirgin ediyor" diyen Akdoğan, şöyle devam etti: "Kanunen sözleşmeyle taahhütnamenin aynı gün olmaması gerekiyor. Ancak sözleşmeyle birlikte kiracının önüne konuluyor.
Sadece tarih değiştiriliyor. Eğer kirada zam talebinde anlaşmazlık oluşursa ev sahibi istediği tarihi taahhütnameye ekleyip kiracıya çık baskısı yapıyor. Bu kiralık ev sorununu daha da büyütüyor, sistemi kilitliyor."
Avukat Mustafa Zafer, kiracıdan tahliye taahhüdü alınmasının kira sözleşmesine ön şart olarak dayatılmasının kanuna aykırı olduğunu söyledi.
Tahliye taahhüdünün borçlar hukukunda bir sözleşme olmadığını aktaran Zafer, "Kiracı-kiralayan ilişkisinde asıl olan şey kira sözleşmesi. Ancak mülk sahibi taahhütname de imzalatma hakkına sahip.
Tahliye taahhütnamesi vermek istemeyen kiracıyı kötü niyetli ev sahiplerine karşı korumak için yeni bir yasal düzenlemenin gelmesi gerekiyor" dedi.
** SAYIN; ADALET, TİCARET ve İÇİŞLERİ BAKANLARINA “KİRALIK KONUT KAOSU” KONUSUNDA AÇIK MEKTUBUMDUR : “YIKILMIŞ, YERLE BİR OLAN BİNAYI; TEMELDEN DEĞİL, ÇATIDAN YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ”. - Haber 2000 http://www.haber2000.com/sayin-adalet-ticaret-ve-icisleri-bakanlarina-kiralik-konut-kaosu-konusunda-acik-mektubumdur---yikilmis-yerle-bir-olan-binayi-temelden-degil-catidan-yapmaya-calisiyorsunuz-23175.html
Bu Haber 63102 Defa Okunmuştur